tiistai 11. syyskuuta 2012

Herra Presidentti...

Kaikenlaista puhetta ja briiffiä on tullut pidettyä vuosien varrella, mutta toistaiseksi koskaan en ole aloittanut puhettani otsikon mukaisesti. Tänään briiffaus oli suunnattu presidentti Ahtisaarelle, joten aloitus oli myös sen mukainen. Ahtisaari on täällä vierailulla liittyen Kosovon valvottuun itsenäisyyteen ja hän halusi tavata suomalaisia asiantuntijoita täällä Kosovossa.
Oli oikein mielenkiintoinen tilaisuus, briiffaukseni jälkeen Ahtisaari esitti mulle useita kysymyksiä, kun tapani mukaan hieman kritisoin ja provosoin asioita. Ainakin se oli osoitus, että hän oli hereillä ja kuunteli. Minäkin pääsin esittämään hänelle vastakysymyksen, joka on askarruttanut täällä mieltäni 2,5 vuotta. Se liittyin Kosovon itsenäisyysprosessiin ja maan rajojen piirtämiseen. Mielestäni raja täällä pohjoisessa on väärässä paikassa ja sainkin kysymykseeni vastauksen.
Oli erittäin mielenkiintoinen puolitoista tuntinen. Kun paukuttelin pöytään pohjoisen alueen ongelmia, hän kysyi myös niihin ratkaisumalleja. Jonkinlaista ratkaisua asiaan kyllä tarjosin, vaikka ongelmiin ei ole mitään helppoja ratkaisuja olemassa.

Tuntematta Ahtisaarta mitenkään ennalta, hän teki erittäin suuren vaikutuksen. Valtava karisma ja näkemys asioista - hän on kiistatta Nobelinsa ansainnut.
Me suomalaiset voimme olla hänestä todella ylpeitä.

eutyömies kosovon lapista