torstai 18. lokakuuta 2012

Kampala


Tämä on niin Afrikkaa, aivan mahtavaa... Heti alkuu pikku nyanssi, johon olen törmännyt vain täällä afrikassa. Kun tilaat bissen, niin kysymys kuuluu, kylmää vai lämmintä bissee? Äkkiseltään kysymys jo kuulostaa ihan älyttömältä, mutta sitä tarjoilijat kysyy. Olin jo unohtanut koko jutun, mutta edelleen se on ajankohtainen. Selvitin asiaa kylän miehiltä 2008 pitkällä afrikan kierrokselta, että miksi ihmeessä kukaan joisi lämmintä olutta, jos kylmääkin on tarjolla. Asiaan löytyy aivan looginen selitys; asiantuntijoiden, eli kylän miesten mielestä lämmin bisse kohahtaa paremmin huppuun, eli sopii paremmin kännihakuiseen juomiseen. Siinä vois äkkiseltään joku lukenut tutkija esittään asiaan eriävän mielipiteen, mutta kukapa asian paremmin tietäisi kuin kylänmiehet. Kun olen asunut kohta 3 vuotta muslimivaltiossa, niin kännihakuinen juominen ei tulisi mieleenkään, joten olen juonut bisseni vielä kylmänä.
Tästä taitaa tulla pitkä kirjoitus, joten tässä vaiheessa voi ryhtyä katseleen kuvia, jos siltä tuntuu...
Asuin pari päivää Kampalan laitakaupungilla, oikeastaan ihan maalla. Nyt pari päivää taaas ihan keskustassa. Nyt on olo, kuin asuis muurahaispesässä.
                 Kampalan minibussiasemalla riittää kuhinaa koko päivän.
Lataan jossain vaiheessa videon nettiin, niin asia selviää paremmin.
Viimeiset pari päivää olin bongaillut tipuja tuolla kaupungilla. En kuitenkaan niitä jotka kulkevat korkokengillä, vaan sellaisia, minkä siipien väli on lähes 3 metriä ja korkeutta 1,5 metriä. Tipu on nimeltään Marabou Stork eli suomennettuna Afrikanmarabu.

  Lintu ei ole mikään kaunotar, mutta todellinen ilmojen valtias. Tossa niitä liitelee keskustassa vaikka kuinka. Ne tekee pesänsä tien vierustojen puihin. Suomalainen haikara, mitä tuo hieman muistuttaa, vaikuttais hyttyseltä tuon rinnalla. Noi tiput syö ihan mitä vaan ja tarina kertoo, että Idi Aminin kaudella, kun ihmisiä tapettiin tolkuttomasti, noi marabout lisääntyi paljon. Ne on kyllä raadonsyöjiä, joten tarinassa voi olla perääkin.

                                             Lento-ominaisuudet on kohillaan.

                 Meininki on kuin Hitchcockin linnut leffassa...
Tapasin muutama päivä sitten maalla asuessani suomalaisia mimmejä. Tytöt opiskeli hoitoalaa ja olivat täällä harjoittelussa. Sanoisin, että suht reipas ratkaisu lähteä 3 kk harjoitteluun, joka vielä tapahtuu eri puolilla Ugandaa. Sen jälkeen suomalainen sairaalaa saattaa olla melko arvossa. Rispektit koko 10 hengen porukalle näin blogin välityksellä.
Tämä lyhyt siivu mitä olen Ugandaa nähnyt vaikuttaa erittäin positiiviselta. Jossain vaiheessa kun on paremmin lomaa, pitää tehdä hieman pidempi reissu näille kulmille. Samalla vois käydä vilkaisemassa miltä Ruanda näyttää. Nairobiin verrattuna, Kampala on verrattain turvallinen. Vaikkakin kadut tyhjenevät kun ilta tulee, mutta ei täällä niin paljon ihmisiä ryöstetä kuin Nairobberissa. 18.10 lennän Nairobiin ja yritän päästä seuraavana päivänä safarille. Kaikki suunnitelmat on tietty vielä levällään, mutta niin sen afrikassa kuuluukin olla.
Voi olla, että seuraavat päivitykset tulee vasta Mombasan rannikolta kunhan pääsen sinne huljutteleen varpaitani meriveteen...
Mukavaa viikonloppua kaikille, tovottavasti minä vietän sen savannilla isojen kisujen vieraana.

kesis