torstai 25. lokakuuta 2012

Safari...

..on swahilia ja tarkoittaa matkaa. Käsitykseni mukaan koko elämä sinällään on matka eli siis safari.
Tällä safarilla joka suuntautuu tänne afrikan savanneille on minulle erityinen merkitys. Se tuo esiin tuon sisäisen pikkupojan, joka innostuu nähtyään noita fantastisia luontokappaleita muutaman metrin päästä. Jotenkin tuntuu, että tähän ei kyllästy koskaan. Ehkä se asia iskostui selkäytimeen silloin pikkupoikana kun lauantai iltaisin istui telpin ääressä katsomassa avaraa luontoa. Mutta asiaan; kirjoittelen tätä itseasiassa Masai Marassa. Ollaan reissussa 2 turkkilaisen ja yhden japanilaisen kaverin kanssa. Oppaana meillä on Charles, Kairi Tours & Safaris firmasta. Ensin suunnattiin Lake Nakurulle, joka on suolaisen veden järvi sisämaassa ja erittäin tunnettu lintujärvi. Paikka on kuuluisa vaaleanpunaisista flamengoista. Järvestä popsittu suolapitoinen safka värjää linnut vaaleanpunaiseksi. Nyt kun oli satanut reippaasti jonkin aikaa, suolapitoisuus oli laskenut, joten myös tiput olivat vaaleampia. Nakuru on tunnettu myös sarvikuonojen suojelualueena. Luonnonpuisto on varsin pieni, joten siellä on helppo bongata sarvikuonoja. Mekin nähtiin kunnon lauma. Hieman kävi mielessä, että mitähän noi tykkää meistä, kun ne ääntelehti oudosti ja lähestyi meitä. Jättivät kuitenkin valkoiset Hiacet rauhaan. Seuraavana päivänä ajeltiin Masai Maraan ja ehdittiin illaksi ajelulle luonnon puistoon.
Takana yksi sykähdyttävimpiä näkyjä näillä reissuilla. Nähtiin leijona äiti 4 pennun kanssa. Alkuun ei ollut näkyvissä kuin emo ja pari ruohikossa lymyävää pentua. Kuvattiin niitä siinä hetki ja opas meinas, että lähdetään jo. Mä sanoin että odotellaan vielä hetki. Oli jotenkin sellainen fiilis, että ne pennut järjestää vielä kuvattavaa. Hetken päästä iso norsulauma lähestyi leijonia. Ne haistoivat leijonat ja pitivät sellaista meteliä, että jellonaemo murahteli pari kertaa ja kaks muutakin pentua ilmestyi ruohikosta. Siinä oli pikku kissamaista kirmaamista ja sen jälkeen perhe poistui puskiin. Sain muutamia mahtavia näpsyjä niistä hetkistä.
Seuraavana päivänä tehtiin kokopäivä ajelu luonnonpuistoon. Aamusta liikkeelle heti auringon nousutua. Silloin tuolla savannilla tapahtuu eniten. Isot kissat nukkuu ainakin yhtä paljon kuin pienemmät serkkunsa Suomessa. Keskipäivän kuumuudessa ei oikein mitkään eläimet liiku. Amusta pongattiin samoja leijonia kuin eilenkin. Löydettiin yksi uros haareminsa kanssa. Siinä äijällä iski ilmeisesti aamuseisiö, kun se kiipes yhden naaraan selkään. Sit nähtiin varmaan saqman suvun emo kahden todella pienen pennun kanssa. Harmi vaan kun oli niin pitkä ruohikko, että ne pennut melkein katos sinne. Puolentoista päivän aikana on nähty leijonia liki 40, joten niillä menee ihan hyvin. Se hieman huolestuttaa, että yhtään gebardia ei ole näkynyt. Aikaisemmilla reissuilla niitä on nähnyt joka päivä ja yleensä useita. Ehkä leijonien suuri määrä on ajanut gebardit ahtaalle. Leijonat tappaa kyllä gebardin pennut aina, jos vaan mahdollista. Emoja ne ei saa kyllä kiinni. Toivottavasti viimeisellä visitillä luonnon puistoon gebardejakin näkyy.
Jatketaan tarinaa Mombasassa; kiva syödä aamupalaa uima-altaalla, lämmintä +29 ja aurinko paistaa täpöllä, eli näillä mennään. Mutta palataan vielä Masai Maraan. Gebardeja ei näkynyt, harmillista sinällään, mutta ehkä se kertoo enemmän siitä, että leijonien määrä on kasvanut ja se vie elintilaa gebardeilta. Eka Maran reissu, etten nähnyt yhtään gebardia. Toivottavasti ne vaan piileskelivät jossain, eivätkä ole hävinneet kokonaan alueelta. Leijonia oli kyllä poikkeuksellisen paljon, samoin seebroja. Niitä oli todella isoina laumoina. Jokatapauksessa aivan mahtava reissu jälleen kerran. Maran kuvakavalkadi joutunee odottelemaan, koska kuvien lataaminen verkon yli näillä siirtonopeuksilla ei onnistu.Tuuppaan tuohon kuitenkin muutaman kuvan 4 vintiö leijonapennun ja niiden yh äidin arjesta. Jonain aamuna kirjoittelen tuoreimmat kuulumiset.
Mombasan kesis