tiistai 22. toukokuuta 2018

Pärnu

Päivän reitti  Pärnu  172 km  yhteensä  1608 km.

Kun se kulkee, niin se kulkee. Tänään oli ajaminen kyllä todella kevyttä. Olisin voinut jatkaa vielä Pärnusta Tallinnan suuntaan, mutta kun ei oikein löytynyt tietoa onko tuossa matkan varrella majoitusta, niin parkkeerasin sit tänne. Huomiselle jäi vielä 125 kilsaa Tallinnaan ja sit vajaa 20 kilsaa satamasta himaan, joten ehtii siinä tovin vielä istumaan satulassa.

Tänään oli yksi miellyttävimmistä ajopäivistä. Sopivan lämmintä päivällä, aamulla piti kyllä lähteä tuulirotsissa ja pitkissä lahkeissa ihan vanhasta muistista. Ajelin pariin otteeseen pikkutietä Via Baltican vierellä. Ajelin niitä samoja teitä 25 vuotta sitten kun olin ekalla fillarireissulla Baltiassa. Aika paljon oli seutu muuttunut siinä ajassa. Latvian ja Viron rajan ylitin sellaista pikkutietä, mitä pitkin 25 vuotta sitten ei pystynyt rajaa ylittämään. Siellä oli silloin uniformu kaveri Kalashnikovin kanssa sohimassa ja viittoili menemään Via Balticalle viralliseen rajanylitykseen. Tänään näkyi eka kertaa suomalaisia sitten Budapestin. Pysähdyin kaffeelle rajanylityspaikan läheisyyteen ja siellä on nippu härmäläisiä.

Lievässä myötätuulessa kurvailin tuolta Pärnun keskustan kautta ja tietty tarkastin piitsin. Melkoisesti on tämäkin paikka muuttunut reilussa 20 vuodessa, kun viimeksi kävin täällä. Aika vähän oli porukkaa liikkeellä, mutta paikka kyllä näytti siltä, että lomien aikaan tämä on todella turvoksissa turisteista.
Tuosta kun lähtee Pärnusta etelään päin rannikkoa, se on käsittämättömän asumatonta. Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa, tuo rantaviiva olis rakennettu ihan turvoksiin. Siinä rajanylityspaikan tuntumassa oli jonkin verran vanhoista taloista myynti-ilmoituksia. Siitä sais aika kätevän kesäasunnon varmaan ihan passeliin hintaan. Mitään palveluitahan siellä ei ole lähimainkaan. Kaupasta pitää ostaa kerralla viikon ostokset...

Eipä täältä tämän kummempia, huomenna otan todella aikaisen startin, niin ehtii valoisan aikaan himaan.

Tuossa muutama kuva:

Latvian/Eestin rajanylitys. Ei ollut enäään Kalashnikov kaveri sohimassa
Rantatie Eestin puolella rajasta hieman pohjoiseen
Pärnun piitsillä on vielä tilaa
Viimeinen palautusjuoma ennen himaa