perjantai 29. heinäkuuta 2011

Autuaallinen viikonloppu

Vilvoittava vesisade alkoi viime yönä melkoisella ukkosmyräkällä. Tänä aamuna onkin pitkästä aikaa mukavan viileää, noin 20 astetta.
Kieltämättä melkoisen tapahtumarikas viikko ollut loman jälkeen. Alkuviikko meni jatkoanomusta väsäillessä, jos se menestyy, niin sit paluu stadiin on maaliskuussa 2013. Noh, tässä on paljon muuttuvia tekijöitä, joten jään odottelemaan, mutta verkot on vedessä jokatapauksessa.
Kosovo kielsi viime viikolla kaikkien tavaroiden tuonnin Serbiasta. Alkuviikosta sen säännöksen toteuttamiseen noille kahdelle serbialueella olevalle raja-asemalle kuskattiin albaani tullimiehiä ja rajapoliiseja. Siinä vaiheessa serbit aktivoituivat. Molemmille raja-asemille mentäessä on parinkymmenen kilsan "no mans land" se on ollut melkoista villiä länttä ilman mitään kunnollista kontrollia. Siinä matkalla on kuitenkin suht isoja serbikyliä. Nyt kun sinne lähetettiin kosovon albaanipoliiseja, kosovon serbit tekivät saattuetta vastaan useita hyökkäyksiä. Väijytyksissä ammuttiin satoja/tuhansia laukauksia, joiden seurauksena sitten yksi albaani poliisi kuoli ja useampi haavottui. Keskiviikko iltana serbit sit hyökkäsivät raja-asemille ja polttivat yhden niistä totaalisesti.
Tuossa hieman uutiskuvaa rajalta http://www.hs.fi/videot/1135268118872
Alkuviikosta pääministeri antoi poliisiylijohtajalle kenkää, syytä ei oikein tiedä kukaan. Nyt täällä on tietyllä tapaa odottavainen tunnelma mitä seuraavaksi tapahtuu. Rajalla sinällään on ollut suht rauhallista keskiviikko yön jälkeen. Täällä Pristinassa tuo hässäkkä ei näkynyt muuten kuin poliisien kasvoilta, kun niiden kanssa jutteli. Vaikkakin iskut kohdistettiin uniformupoliiseihin, kyllä tilanteen vakavuus oli muidenkin kasvoilta luettavissa. Toisaalta täällä ei jäädä ihmettelemään asioita kovin pitkään, parin päivän päästä juodaan makiaattoa ja ajatukset on käännetty ihan toisaalle.
Sen verran tuo hässäkkä vaikutti käytännössä myös meille, että viikonloppu vapaat on peruttu ja 3 päivän Ohridin reissu vaihtui treeniviikonloppuun Pristinassa. Toisaalta hyvä olla hetki himassakin.
Tämän viikon tapahtumat oli hyvä osoitus siitä, miksi tätä puuhaa kutsutaan kriisinhallinnaksi. Näennäisesti rauhallinen tilanne muuttuu melko nopeasti ja välillä melko pienistä syistä lähes avoimeksi taisteluksi. Hieman sama kuin Lähi Idän rauha, se on kuin veteen piirretty viiva.
Oikein mukavaa viikonloppua teille sinne.
eulextyömies myös viikonloppuna