sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Tour de Jugoslavia pulkassa

Home sweet home - näin on kai todettu joskus aikaisemminkin, tänään se todellakin tuntuu just siltä. Täytyy myöntää, että harvoin paluu Kosovoon on tuntunut näin hyvältä. Ei silti, etteikö reissussa olisi ollut mukavaa, mutta tuollainen road trip on aika rankka setti. Raskaaks sen teki siirtymiset paikasta toiseen majapaikkojen hakemisineen. Toisaalta kun ei ollut mitään varattuna, niin oli helppo mennä sinne mikä hyvältä tuntui. Jos vielä ens kesänä teen vastaavanlaista reissua, niin ehkä se pitää suunnitella hieman tarkemmin.
Tossa kun ajelin tänään läpi Serbian, niin tuli vaan mieleen, että kävin melkein kaikissa Jugoslavian maankolkissa, mistä on nyt tullut itsenäisiä valtioita (Montenegro, Kroatia, Bosnia Hertsegovina, Slovenia ja Serbia. No Makedoniassa en käynyt tällä reissulla, mutta 3 viikkoa sitten olin sielläkin.
Jugoslavia oli aikanaan todella hieno maa, oli vuoristoa, meren rantaa, hienoja järviä, luonnonpuistoja. Eipä ole monella muulla euroopan maalla tarjota sellaista kattausta. Mutta se maa on ollut ja mennyt, onneks hienot nähtävyydet pysyy
Onneks lähdin tänään ajoissa liikkeelle. Periaatteessa, Belgradista ajaa Pristinaan reilussa 4 tunnissa. Tänään tuo periaate ei toiminut. Syynä siihen oli alpojen kotiinpaluu, eli kosovon albaanit saapuvat sankoin joukoin ympäri eurooppaa, kuitenkin pääasiassa Saksasta lomaileen Kosovoon. Jonottelin liki 3 tuntia Serbian ja Kosovon välisellä rajalla. Olis ehkä pitänyt ottaa toinen, hieman pidempi reitti, mutta sit kun siihen jonoon jämähti, niin eipä siitä mihinkään enään päässyt. Ja melko varmasti jonot muillakin raja-asemilla oli pitkät.
Ompa tosiaan kiva pöjöttää omassa sängyssä. Kämppis on Suomessa, joten täällä on varsin hiljaista. Ehdin peseen pari koneellista pyykkiäkin ja kokkaileen äärimmäisen hyvää sweet basil chickeniä. Siitä tuli kyllä taivaallista. Huomenna pitää käveleskellä duuniin, sielläkin on rauhallista, kun turkkilainen kollega on lomilla. Ihan hyvä näin, loman jälkeen on duuniakin vaikka kuinka.
Mukavia heinäkuun helteitä sinne suunnalle.

eulextyömies