perjantai 28. huhtikuuta 2017

Split

Päivän kilsat 91km yhteensä 906 km. Päivän reitti  Drvenik - Split

Aamulla kun heräilin väsäämään aamupalaa, vettä ropisi tasaiseen tahtiin ikkunaan, ihan niinkuin oli ennustettu. Oli hieman nihkeä startti, piti hieman katsella vaihtoehtoisia majapaikkoja, jos sade yltyy ja tuultakin oli luvattu ihan riittävästi. Kroatti kaveri, joka matkaa Rijekasta Dubrovnikiin viikonlopuks kehoitti jäämään paikoilleen juomaan bissee, kunnes sää paranee. No mä lähdin sadekamat päällä kokeilumielellä ajelemaan. Alkuun pikku tihkua, mutta niin vähän, että riisuin sadekamat ja otin vaan Brindisistä ostetun uudenkarhean kirkkaan keltaisen tuulirotsin lämmikkeeksi. Se oli tosi jees ja niin kirkas, että jopa jakeluautot jätti suosiolla tilaa. Keli oli kaikenkaikkiaan oikein hyvä. Sade alkoi oikeastaan vasta kun pääsin jo Splitiin.
On toi reitti kyllä hieno, siinä on aivan mielettömän kauniita pikku kyliä muutaman kilsan välein. Sanoisinpa että vetää ihan vertoja Amalfin rannikolle paitsi, että täällä sitä herkkua riittää satoja kilometrejä. Monta kertaa joutui tekeen alamäessäkin kunnon jarrutukset, kun maisemat oli niin huikeat. Tänään ei edes ollut mikään hyvä kuvauskeli, mutta hyvältä ne näytti silti.
Toi 91 kilsaa meni nopsaan pikku myötätuuleen vaikka vertikaalia nousua tuli taas lähes kilsa. Nyt on pari päivää tuullut todella reippaasti. Suurimman osan aikaa sivumyötäinen tuuli, mutta välillä kun laskee noita vuoren seinämiä alas ja tietty se on serpentiiniä. Siinä osuu välillä melkoiseen tuulitunneliin. Kova sivutuulikaan ei haittaa, kun kanttaa reilusti tuuleen päin. Sit kun tulee kunnon puuskia reilussa vauhdissa, niin siinä joutuu jo hieman tekemään töitä, että fillari menee sinne minne sen pitäis mennä. Onneks tie kuitenkin oli kuiva, niin renkaissa oli pitoa.
Splitiin lähestyminen oli mielenkiintoinen, ihan kuin olis ajanut Kehä III siellä liikenteen seassa. Perjantai iltapäivällä siellä oli muutama muukin liikkeellä, mutta ihme kyllä mitään ongelmia siellä ei ollut. Ajoin Splitin vanhaa kaupunkia kohti ja ihan tsäkällä löysin makeen hotellin joka on osa vanhaa kaupunkia ja UNESCOn suojelukohde. Yks huone jäljellä sika alennuksella 35€ ja hintaan sisältyi oikein passeli viinin maistelu setti. Nyt on hinta/laatu kohillaan. Netti on hieman hidas, johtuukohan siitä, että tässä on yli metrin paksuiset seinät. Tämä mesta http://diocletianpalace.com/  109€ näyttäis olevan normi hinta yöstä.

Huomenna ralli taas jatkuu, suunta kohti Rijekaa, katsotaan missä illalla pää isketään tyynyyn. Täytyy myöntää, että kolmen yön kokemuksella tämä on täysin päinvastainen kokemus, mitä mulla on tästä rannikosta edelliseltä reissulta. Kannattaa siis ajaa Surlylla eikä Audilla. Tohon loppuun päivän kuvakavalkadi.