lauantai 22. joulukuuta 2018

Don Det

Parin viime päivän ajot;  Don Det   ja  Saarikierros   21km, yhteensä 1147km

Täällä sitä nyt ihmetellään keskellä Mekongia, Don Detin saarella. 11 vuotta sitten ajelin bussilla tuota Highway 13 paikan ohi, onneksi nyt tulin katsatamaan paikan. Don Detistä oli hieman epämääräisiä kirjoituksia ihan laadukkailla nettisivustoilla, että tästä olisi tullut junnujen bilepaikka sen jälkeen kun Vang Viengissä bileitä haluttiin suitsia. Viime talvena kun pysähdyin Vang Viengissä, siitä oli 10 vuoden aikana muodostunut sellainen paikka, että ei kiitos. Osittain siksi en tehnyt tänne mitään varauksia, vaan tulin veneellä saareen katsomaan, mikä täällä on meininki. Jo ensi vaikutelma tuossa Don Detin ns satamassa antoi kovin rauhallisen kuvan. Laiturin läheisyyteen oli toki rakennettu paljon bungaloveja, mutta lähinnä tunnelmaa voi kuvailla rauhalliseksi tai uneliaaksi. Mun hotla on 200 m tuosta laiturista, minkä lähellä myös suurin osa baareista sijaitsee. Ainakin eilis ilta oli niin rauhallinen, että hotellin vallitsevin ääni oli, kun gekko napsi lampun ääreltä lentomuurahaisia suuhunsa. Täytyy varmaan tänään käydä maistamassa paikallista Lao Lao tuolla kylillä näin lauantai illan kunniaksi, niin näkee millainennight life täällä on. Mä maksoin pari yötä tähän hotelliin, josta on hienot näkymät Mekongille ja makee uima-allas. Todellista luksusta näissä oloissa. Wifi toimi ihan altaalla, joten eilen kuuntelin Juha Vuorisen tarinoita Andalusian auringon alta ja hihittelin itsekseni. Voi olla, että maksan vielä kolmannen yön ja lähden sit jouluaattona ajelemaan kohti Cambodiaa.

Kävin aamulla ajamassa ympäri tämän Don Detin ja pistäydyin myös siltaa pitkin Don Khon puolella. Tällä alueella on mielenkiintoinen historia 1890 luvulta. Ranskalaiset etsivät reittiä Mekongin yläjuoksulle, mutta näiden saarien kohdalla homma tökkäsi. Ongelma ratkaistiin sillä, että rakennettiin rautatie ja siirrettiin sillä höyrylaivat karikoiden ohi. Silloin käytössä ollut höyryveturi löytyy edelleen tuon saaret yhdistvän rautatiesillan kupeesta.

Aamupalalla tapasin mielenkiintoisen intialaisen kaverin. Tosin mies oli asunut jenkeissä jo vuosia, joten oli hieman vieraantunut Intian arkielämästä. Aksentti oli kyllä edelleen ennallaan, joten oli helppo tunnistaa kaveri intialaiseksi. Siinä juteltiin kaikenlaista, varsin syvällisiä keskusteluita Intian itsenäistymisen ajoista nykypäivään. Mutta höpinät sikseen, tuossa kuvia viime päiviltä:

Auringon nousu valtatie 13

Nakasongin satama

Surly odottaa kyytiä saarelle
Todellinen speed boat


Don Det on taustalla parin vajaa parin kilsan venematka

Mekongin antimia

Charter vene alle ja menoksi
Näkymät omalta partsilta


D-vitamiini tankkaus

B-vitamiini tankkaus