sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Laos kohta taputeltu

Tällä erää viimeinen Beerlao on hörpitty ja laukut kutakuinkin pakattu. Aamulla kukonlaulun jälkeen veneellä mantereelle ja Surlyn keula kohti etelää.
Kolme päivää Mekongin virran seuraamista on yllättävän rauhoittavaa puuhaa. Kuten eilen kirjoittelin, täällä vallitsee suorastaan unelias meininki. Se näkyy joka puolella nukkuvina koirina ja mirreinä. Eipä täällä kaksijalkaisetkaan ole riehuneet, joten taitaa olla joulurauha ympäri vuoden.
Olen kuunnellut Suplasta tossa altaalla Juha Vuorisen Annos Andalusiasta tarinoita. Hän on perheineen asunut pari vuotta Maltalla ja useita vuosia Andalusiassa. Hän kertoo, kuinka perhe hitsautuu hyvin yhteen tuollaisella reissulla. Eilen näin täällä kun viisihenkinen perhe tuli saarelle retkipyörillä. Isän ja äidin lisäksi tyttö ja pari poikaa, jokainen tietty omalla fillarilla. Nuorin pojista oli 10-11 vuoden ikäinen, vanhin poika ehkä 15 ja sisko siinä välissä. Jos Vuorisen perhe hitsautuu yhteen Andalusiassa, niin tuo pyöräilevä perhe joko hajoaa palasiksi tai tuon reissun jälkeen kestää ihan mitä vain. Niin antoisaa kuin retkipyöräily on, niin se ei kuitenkaan ole ihan kevein harrastus. Kaikilla perheen jäsenillä oli fillarilaukut, toki isällä kuorma oli suurin, mutta kukaan ei ajanut ihan kevyellä fillarilla. Tuollaiset reissut antavat kyllä lapsillekin melkoisia eväitä elämän varrelle. Tänään näin saman perheen uudelleen, kun olivat lähdössä kiertämään saarta iltapäivällä. Tapasin eilen hollantiaisen pyöräilevän pariskunnan, kenen kanssa juteltiin tovi reissuista. Niillä on hollannissa oikein retkipyöräily-yhdistys, joka tarjoaa erilaisia reittivaihtoehtoja ja kaikenlaista kohdeinformaatiota nimenomaan retkipyöräilyn kannalta.

Huomenna aloitan matkan kohti Phnom Penhia, jonne on matkaa reilu 450 kilsaa. Jos mitään valtaisia haasteita ei tule vastaan, niin eikhän tuo neljässä päivässä mene. Aamusta pääsee miekkailemaan Laosin ja Cambodian rajapoliisien kanssa, mutta se on huomisen hommia se.
Tuossa vielä kuvia täältä Don Detin saarelta:
Don Detin kartta 

Don Det Highway

Pari rautahevosta


Rautatiesilta Don Det/Don Khon

Suht rauhallinen meininki




Mirrit tykkää rapsuttelusta
Tuo töpselinenä taitaa nähdä vielä joulun


Valomerkki ja viimeinen kalja