maanantai 24. joulukuuta 2018

OIkein hyvää joulua kaikille

Päivän reitti:  Stung Treng  85 km, yhteensä 1232km.

Terveiset Kambodzasta, Stung Trengin kaupungista. Kaupunki sijaitsee hienolla paikalla Mekongin ja Tonle Sekong jokien risteyksessä. Kaupunki itsessään ei ole mitenkään erityisen viehättävä. Sinällään merkittävä risteyskaupunki tämä on, tästä pääsisi länteen Siem Riepin suuntaan, itään menis valtatie Vietnamiin kuten myös etelään Phnom Penhiin. Minä jatkan Mekong teemalla huomenna etelän suuntaan.
Aamulla naapuruston kukot olivat sitä mieltä, että jouluna herätään klo 05.00 ja näin tehtiin. Don Det oli vielä unessa kun taluttelin fillaria laituria kohti. Onneks yks kaveri oli siivoilemassa kuuden pintaan pihaansa ja suostui viemään mut veneellään mantereelle. Rajamuodollisuudet meni suht nopeasti, Laosin rajapoliisit oli oikein tehneet hinnaston, että passin ulos leimaaminen maksaa 2 taalaa. Cambodian puolella ei ollut kirjoitettua hinnastoa. Viisumi sinne maksaa 30 taalaa, mutta viisumi ja sen leimaus taas 35. Tänä aamuna en jaksanut taisteööa oikeuksieni puolesta, vaan maksoin rajapoliisien korruptiorahastoon 5 taalan maksun. 2014  ollessani Vietnamin ja Cambodian rajalla en suostunut maksamaan ja se oli sit oma tarinansa. Everstiluutnantti, joka viisumibusinesta pyöritti hyväksyi jalomielisesti myös Laosin valuutan, joten homma toimi aika rivakasti. Poistuessani tarkastusasemalta, ns takavarmistaja pysäytti mut vielä portilla ja tarkasti, että viisumi on hoidettu. Hän huomasi, että siitä puuttuu yksi leima, vaikka niitä tikutettiin ympäri passia varmaan puolenkymmentä. Kaveri totesi, että odottele tässä ja hyppäs mopon selkään ja lähti ajamaan konttorille. Odottelin 10 minsaa ja lähdin myös ajeleen sinne suunnalle. Tuli hieman epämiellyttävä olo, kun passi vietiin kädestä ja ukkoa ei näy missään. Samassa kaveri tulikin toimistolta ulos ja kertoi, että homma on nyt kunnossa. Kyseli vielä, että mihin päin oon menossa. Kerroin koukkaavani Phnm Penhin kautta kohti Bangkokia. Siinä vaiheessa ne kaikki rajapoliisit tuli konttorin pihalle ihmettelemään moista hommaa. Ei muuta kuin morjens ja matkaan. Jos tiestö Laosin puolella ei ollut ihan priimaa, niin Cambodian puolella mentiin reilusti kolme napsua huonompaan suuntaan. Ajelin varmaan 40 kilsaa hiekkatietä. Se punainen hiekka pöllysi tietty ihan hitosti. Reisistä alaspäin iho muuttui punertavaksi kuten myös fillarin voimansiirto. Laukut ja muuta kamat otin suihkuun mukaan. Fillarin pesen vasta sitten, kun hiekkatiet loppuu. Voi olla että se menee Thaimaan puolelle. Lohduttavasti viimeinen pari kymppiä oli kohtuullista öljysoraa, toivottavasti se jatkuisi huomenna myös sellaisena.
Tänään join aamukaffeet heti kun pääsin mantereen puolelle ja sen jälkeen en pysähtynytkään ennen Stung Trengia. Sen verran ärsytti se hiekkatie osuus, enkä mä kyllä saanut rahaakaan vaihdettua ennenkuin pääsin tänne. Olin jo 11 aikaan perillä. Tutkiskelin hetken, olisko parin tunnin ajomatkan päässä majoitusta. No siitä ei tullut varmuutta, joten jäin tänne ja tuupppaan huomenna reilut 140 kilsaa Kratien kaupunkiin. Täällä ei tämän kummempia, nauttikaa joulusta täysillä. Täällä on ihan normi arki maanantai.

Muutama kuva matkan varrelta:
Täyden kuun aikaan liikkeelle ennen auringon nousua
Noilla eväillä jaksaa päivän
Laos loppuu tähän
Ja Cambodia alkaa
Kaverit vähän kulotti, 10 metrin lieskaa pukkas...


Silta Tonle Sekongin yli

Loppuun vielä pikku fillarihuolto