torstai 25. tammikuuta 2018

Laos

Päivän reitti:  Mekongin ylitys    79km/1055km

Olipa hieno ajopäivä, menee kyllä top 3 ajopäiviin kautta aikojen.
Aamulla kun lähdin liikkeelle, ajoin suoraan Mekongin varteen. Siellä oli juuri viimeiset aamusumut hälvenemässä ja joki näytti maagiselta. Eilen illalla keksin reitin ihan Mekongin vartta pitkin, vaikkakin oli pikku epäilys, missä kunnossa tiet on. Niitä ei ollut edes numeroitu kartassa. Alkupätkän tie vei läpi maanviljelysten, loppuosasta tarjoutui hienot näkymät Mekongille. Ainoastaan yks hieman isompi mäki, ei suurempia ponnisteluja.

Tänne on rakennettu joku vuosi sitten silta, 11 vuotta sitten kun ylitin joen, niin se ylitettiin veneellä. Nyt on silta, mutta sitä ei tietty saanut ajaa fillarilla, vaan piti ottaa bussikuljetus. Rajamuodollisuudet meni hienosti, itseasiassa paremmin kuin osasin edes toivoa. Olin jonottamassa viisumia, hetkeä aikaisemmin ihmettelin, että suomalaisille viisumi maksaa 35$ kun esim saksalaisille 30 ja sveduille 31. Noh, olin pistänyt kaavakkeeseen 14 päivää oleskelua Laosissa. Rajapoliisi totesi, että en tarvitse viisumia, jos olen vaan pari viikkoa. Noh, ei kun kättä lippaan ja eteenpäin. Aika monessa muussa paikassa näillä seuduilla, ne 35 taalaa olis jokatapauksessa kadonneet siitä nipusta...

Tulin jo hyvissä ajoin iltapäivällä tähän Huay Xain kylään. Täällä tuntuu olevan reppumatkaajia, pari ekaa majataloa oli täynnä kun kyselin majoitusta. Suurin osa varmaan jatkaa huomenna veneellä parin päivän reissun pitkin Mekongia Luang Prabangiin. Se olis kiehtova ajatus, mutta en vaan pysty tunkemaan itseäni pariksi päiväksi siihen ahtaaseen veneeseen. Tarkoitus olis tehdä samantyypinen venereissu myöhemmin tuolla pienemmällä joella, missä on vähemmän porukkaa. Parit Beer Laot testasin, kun tuli 1000 kilsaa täyteen tänään tällä reissulla.
Piirtelin just reittiä huomiseksi, karttaohjelma lupaa 2,5 km vertikaalia nousua 121 km matkalle. Se ei enään mene pintakaasulla. Voipa olla, että jää jotain päivityksiä väliin lähipäivinä. Tuolla maalla todennäköisesti nettiyhteydet ei ole hyvässä kunnossa.

Tuossapa päivä kuvasaldoa:


Aamu Mekongilla, taustalla Laos


Chiang Saen taksirivistöä

Lounasbanaanit odottaa vielä kypsymistä

Noista ohi niin että heilahtaa

Kovaa peukutusta

Yksiö jokimaisemalla


Täällä kasvaa isoja heiniä


Poseerausta reitin korkeimmalla kohdalla

Asfaltointia ja maisemointia hienḿan ennen rajanylitystä Thaimaan puolella


Mekong, nyt Laosista kuvattuna