lauantai 27. tammikuuta 2018

Luang Namtha

Päivän reitti:  Luang Namtha     58km/1234km

Leppoisa päivä pintakaasulla. Nukahdin eilen jo puoli ysiltä ja heräsin viidelta. Seiskan pintaan olin satulassa läpi sumuisen maiseman. Oli melkoisesti sumua koko matkan ihan muutamaa lyhyttä hetkeä lukuunottamatta. Täällä Luang Namthassa paistoi aurinko, joten oli oikein kiva saapua tänne kymmenen jälkeen. Aamiaista oli turha etsiä aamulla, kerran pysähdyin jossain pikku kylässä juomaan kahvit. Sekin pikakahvia haaleaan veteen, noh kuten mummo aikoinaan sanoi; kylmä kahvi kaunistaa. Hauska tapahtuma sinällään se kahvittelu, kun kauppaa piti nuori tyttö, vanhemmat tais olla pellolla. Käsillä puhumalla kahvit järjestyi, mun Laosin taidot on edelleen hivenen puutteelliset.
Edellisestä reissusta (11-v sitten) muistelin, että täällä kaupungissa kyllä on kahviloita ja se pitikin paikkansa. Heti perille saavuttua, majapaikka, sit ajokamojen pesu ja sen jälkeen naapuriin leipomoon kaffeelle. Niillä oli vietnamilaista kahvia ja sämpylöytä tarjolla. Se oli todellista herkkua.

Laosissa on oikean puoleinen liikenne. Yllättävän nopeasti siihen taas tottuu tuon Thaimaan vasemman puoleisen liikenteen jälkeen. Pari päivää sitten kun saavuin maahan, vaihdoin rahaa ja musta tuli heti miljonääri. 100:lla eurolla sai hieman reilu miljoona KIPiä. Laos on jonkin verran Thaimaata edullisempi majoituksen ja safkojen suhteen, kuten myös bissen. Varsinkin Laosin maaseudulla elämä on varsin primitiivistä. Ravinto saadaan lähipelloilta ja metsistä. Eilen illalla pistäydyin paikallisella kauppatorilla ja siellä oli kyllä myynnissä kaikenlaista jyrsijää. Niitä sit kokkailaan jollain tapaa. Oravian olen nähnyt grillattavan. Tänä aamunakin oli maltkan varrella monenlaista turkiseläintä myynnissä. Sellaiset marsun näköiset jyrsijät näytti olevan suosittuja. Sit oli jotain ketun näköisiä elukoita. Se oli vedetty jaloista narulla nippuun, joten kätevä kuljettaa mopollakin. En viitsinyt jäädä kuvaamaan niitä, kun siitä olis voinut tulla sanomista. Liekö näkemälläni ollut jotain vaikutusta, mutta eilen illalla söin paistettua riisiä ja vihanneksia.

Huomenna ajan Muang Xai ja seuraavana päivänä Muang Khua, mistä teen päivän venereissun Nam Ou pitkin Nong Khiaw kylään. Se pitäis olla todella hieno pätkä. Toivottavasti ei ole ihan hernerokkasumu just silloin.

Ja lopuksi kuvakavalkadi, aluksi eilisen päivän legi:

Munkit keräämässä ruokaa aamulla Huay Xaissa

Terävän näköinen vahtirekku aamiaispaikan kupeessa

Pikkupossut aamiaisella

Kylän nuoriso lähdössä kruisaileen

Nuorempi kaarti tyytyy vilkuttelemaan

Mielenkiintoiset ajourat, ne oli pahimmillaan 30 cm syvät

Monenlaista asuntoa, hyvien yhteyksien varrella


En ole ainoa, joka fillaroi värikkäissä vaatteissa

Piti ihan pysäyttää liikenne, kun possut kirmas tielle

Näiden kanssa noustiin pitkää mäkeä suht samaa vauhtia. Mäen päällä niinden traktori hyytyi

Tämä porukka tuli hakemaan lähteeltä vettä

Pikku huili välillä pisimmässä ylämäessä. Suht lämmintä puuhaa

Kaverit tekee katuharjoja, yks sälli ymmärtää futiksestakin 👍



Hotlan respan peti, nallet oli jääneet, kaveri oli häpynyt
Nuori kauppias


Valikoimaa on kuin Prismassa konsanaan

Luang Namthan kahvilan pitäjä

Luang Namthan mirrit on hieman peloissaan