sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Da Lat

3-4.5.2014 Dalat, kilsat 37 km yhteensä 1728 km.

Kylläpäs oli eilen leppoisa matka, vaikka ylämäkeä oli reippaasti. Tulin bussilla, jossa oli ns nukkumapaikat. Ehkä ihan toimiva setti tasaisella tiellä ja jos sattuu oleen max 165 cm pitkä. Kieltämättä hieman harmitti, kun tänne ei pystynyt polkemaan. Se olis todellakin ollut mahdotonta yhden päivän aikana, valoisa aika ei olis riittänyt. Majapaikkoja välillä ei tosiaan ollut tarjolla. Tie oli kuitenkin hyväkuntoinen, eikä liikennettäkään ollut paljon.

Bussissa oli sänkyjä parissa kerroksessa

Vietnamilaista kekseliäisyyttä; Ty Ty ja Vy Vy hotellit. Asun jälkimmäisessä.

Mahdollisesti noilla portailla join lämmintä bissee 20 vuotta sitten.. 

Dalat on mielenkiintoinen paikka. 1,5 kilsan korkeudella täällä on huomattavasti viileämpää kuin rannikolla. Tälläkin hetkellä sellainen suomalainen keskikesän keli. Toki saigonilaisille se on kylmä ja ne kävelee kylillä toppatakit päällä. Kaupunki perustettiin Ranskan vallan aikana 1900 luvun alkupuolella, että ranskalaiset pääsivät pakoon etelän kuumuutta. Hieman samaan tyyliin kun britit perusti Darjeelingin Intiaan.
Tämä kaupunki muistuttaa jossain määrin Kathmandua. Molemmat on samalla korkeudella, Kathmandu tosin on huomattavasti pohjoisemmassa ja korkeiden vuorien ympäröimä. Tosin mäkistä seutua tämä on, ajelin tänään ympäriinsä fillarilla. Oli kiva ajella, kun on mukavan viileää. Välillä päädyin todella pienille kujille tuonne jyrkkien mäkien rinteille, jotka tietty oli täynnä asuntoja. Meni hetki, ennenkuin pääsi taas kartalle. Täällä on sadekausi menossa, mutta ainakin parina päivänä se on tarkoittanut sadekuuroja iltapäivällä. Eilen kun alkoi sateleen, niin kävin paikallisella ostarilla shoppailemassa. Piti varmistaa, että vietnamilaista kahvia saa himassakin, joten ostin läjän suodattimia. Niitä saa sit roudata seuraavan kuukauden, mut ei auta. Samalla ostarilla oli paljon viinimyymälöitä. Siellä oli Dalatin punkkua Syrahin rypäleistä. Parikin eri myyjää vakuutti, että toi on Vietnamin parasta punkkua. No pitihän sitä ostaa pullo. Joko näillä on ihan  omat Syrah rypäleet täällä tai sit ne vaan oli käärineet uuden etiketin kutakuinkin samaan punkkuun mitä join Hoi Anissa. No oli se ehkä aavistuksen parempaa marjamehua.
 Huomenna taidan lähteä taas jatkaan matkaa. Johan tässä on viikko vaan ihmetelty, joten aika istua taas satulaan. Lupsakkaa vapun jälkeistä viikkoa sinne missä ikinä olettekin. kesis

Alppimajoja järven rannalla

Dalatin keskustaa

Dalatin steissi

Dalatin sheriffin auto

Kovasti rakennetaan, onneks työturvallisuusjutut on jiirissä

Tuhansia kasvihuoneita jossa kasvatetaan mm mansaikkaa koko maahan

Eiffelin tornikin löytyy

Number one red wine in Vietnam...